Mini Pavlova



lepas tengok MasterChef .. teringin pulak nak masak pavlova nie. yummy ~
here's the recipe :

bahannya:

  • 200gm telur putih (4biji)
  • 160 gm gula kastor
  • 1/4 sk cream of tartar
  • 2 sk tepung jagung
  • 200 gm whipping cream
  • buah-buahan segar- strawbery, bluebery, mangga, kiwi, anggur, epal, physais etc


caranya:

1. Panaskan oven pada suhu 120 C. Alaskan loyang dengan kertas minyak.
2. Pukul putih telur dalam mangkuk yang bersih dan kering hingga putih telur berbuih.Masukkan gula, 
    cream of tartar dan tepung jagung. Putar hingga kental dan kembang.
3. Masukkan adunan dalam piping bag dan picit ke dalam acuan berlubang. Ratakan menggunakan 
    spatula. Angkat acuan perlahan-lahan. Jika tiada acuan lukis bulatan ke atas baking paper dan picit 
    maringue ke dalamnya.
4. Bakar menringue selama sejam dan biarkan meringue sesudah masak selama 30 minit di dalam oven 
    atau hingga sejuk. Permukaan meringue kelihatan retak dan kekuningan.
5. Letakkan whipping cream di atas meringue dan hiaskan dengan buah2an segar.

 #Izzah Muffin Lover 

Comments

Popular Posts