Mini Pavlova
lepas tengok MasterChef .. teringin pulak nak masak pavlova nie. yummy ~
here's the recipe :
bahannya:
- 200gm telur putih (4biji)
- 160 gm gula kastor
- 1/4 sk cream of tartar
- 2 sk tepung jagung
- 200 gm whipping cream
- buah-buahan segar- strawbery, bluebery, mangga, kiwi, anggur, epal, physais etc
caranya:
1. Panaskan oven pada suhu 120 C. Alaskan loyang dengan kertas
minyak.
2. Pukul putih telur dalam mangkuk yang bersih dan kering
hingga putih telur berbuih.Masukkan gula,
cream of tartar dan tepung jagung.
Putar hingga kental dan kembang.
3. Masukkan adunan dalam piping bag dan picit ke dalam
acuan berlubang. Ratakan menggunakan
spatula. Angkat acuan perlahan-lahan. Jika
tiada acuan lukis bulatan ke atas baking paper dan picit
maringue ke dalamnya.
4. Bakar menringue selama sejam dan biarkan meringue
sesudah masak selama 30 minit di dalam oven
atau hingga sejuk. Permukaan
meringue kelihatan retak dan kekuningan.
5. Letakkan whipping cream di atas meringue dan hiaskan
dengan buah2an segar.
#Izzah Muffin Lover

Comments
Post a Comment